Daar is de lente, daar is de zon! Na de donkere winterperiode kan je eindelijk weer volop genieten van veel daglicht en gezonde buitenlucht. Maar de lente heeft niet enkel voordelen. Wie last heeft van allergieën, begroet het nieuwe seizoen met gemengde gevoelens. Gelukkig bestaan er heel wat tips en middeltjes om de symptomen van een allergie aan te pakken.
Allergie
De medische therm “allergie” is een samenvoeging van de Griekse woorden “allos”, wat “veranderd” betekent en “ergos”, wat reactie betekent. Een allergische reactie is dus een veranderde manier van reageren van uw afweersysteem op allergenen. Uw immuunsysteem is als het ware ontspoord.
Pollen
De grootste boosdoener die de allergieën veroorzaakt is stuifmeel of pollen. De stuifmeelkorrels of pollen worden losgelaten door bomen, grassen en struiken. Afhankelijk van het typen pollen waarvoor u allergisch bent, situeren de klachten zich tussen februari en augustus. Het immuunsysteem ziet pollen als een indringer van buitenaf en maakt antilichamen aan: substanties die normaal worden aangemaakt voor het bestrijden van bacteriën, virussen en andere organismes die ziektes veroorzaken.
Een allergische reactie kan veel verschillende klachten geven:
- kriebelende neus, loopneus, niezen,
- jeukende ogen, tranende ogen, rode en gezwollen ogen,
- huiduitslag, jeukende huid,
- eczeem,
- kriebelende of gezwollen keel,
- hoesten, benauwdheid (zoals bij astma),
- buikpijn, buikkrampen, diarree, overgeven.
Bij een ernstige veralgemeende allergische reactie spreken we over anafylaxie. Hierbij komen gezwollen lippen, gezwollen tong, gezwollen ogen, huiduitslag en benauwdheid voor. Dit is levensbedreigend en hierbij is dringende medische hulp nodig.
Wat kan u zelf doen tegen hooikoorts en allergieën?
- Draag buiten een (zonne)bril.
- Laat uw natte was in het hooikoortsseizoen niet buiten drogen zodat het stuifmeel niet in uw kledij kan waaien.
- Laat taken zoals het gras maaien liever aan iemand anders over.
- Kies bij voorkeur een vakantie aan zee of in het hooggebergte want daar zit minder stuifmeel in de lucht dan in het binnenland.
- Bij klachten ter hoogte van de neus, keel of ogen kan u best steeds spoelen met een zoutwater oplossing.
- Wrijf bij jeuk niet met uw handen, neus of in uw ogen. Dit verergert de klachten en kan zelfs leiden tot een bijkomende infectie. Bij klachten aan de ogen is het soms beter om tijdelijk geen contactlenzen te dragen.
- Vermijd geneesmiddelen, verzorgingsproducten, voeding of sierraden waarvan u vermoedt dat ze een allergische reactie kunnen uitlokken.
- Gebruik bij voorkeur hypoallergene verzorgingsproducten.
Anti allergie middeltjes bestaan in verschillende vormen (zonder voorschrift te verkrijgen). Deze verminderen een ontsteking zodat u weer kunt proeven, ruiken en probleemloos ademen:
- tabletjes,
- crèmes,
- neusspray,
- siroop,
- druppels.
HIER vindt u meer informatie over de allergie verwekkende planten en een pollenkalender.
Wij hopen dat u met onze tips, advies en promoties kan genieten van een zonnige en zorgeloze lente.
Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie en/of vragen.
undefined
Laat een reactie achter!
You must be logged in to post a comment.