Met de zomer in aantocht en het advies om vakantie in eigen land te nemen, zullen veel mensen zich wagen aan de inheemse natuur. Een fietstochtje of boswandeling kunnen heel ontspannend zijn. Maar als we geconfronteerd worden met de lokale muggen, teken of processierupsen dan kan dit bijzonder vervelend zijn.
Inheemse muggen
Van de mannelijke muggen hoeven we geen schrik te hebben. Zij voeden zich enkel met de nectar en sappen van planten. Het zijn de vrouwtjes die ons wel prikken! Ze hebben namelijk eiwitten uit ons bloed nodig voor hun eitjes. Hierbij brengen ze in België gelukkig geen ziektes over. Meestal zorgen ze hoogstens voor wat vervelend gezoem en een jeukend knobbeltje. Al hebben sommigen onder ons wel hevigere reacties met zelfs pijnlijke zwellingen als gevolg.
Hoe vinden muggen ons?
Een mug ziet jou niet, maar ruikt je wel met hun geurreceptoren. Ieder van ons heeft dan ook een uniek geurprofiel. Sommige daarvan vindt de mug aantrekkelijker dan andere, wat dus verklaart waarom de ene meer geprikt wordt dan de andere, zelfs als die naast jou in bed ligt… Zwangere vrouwen hebben trouwens een hogere stofwisseling waardoor ze nog aantrekkelijker zijn.
Wat kunnen we doen?
Repellents, stoffen die je rechtstreeks op de huid aanbrengt, houden insecten op afstand maar doden ze niet. De apotheker heeft producten die voor volwassenen, kinderen of zwangere vrouwen geschikt zijn. De werkingstijd hangt af van het type mug en omgevingstemperatuur. De repellents op basis van Deet zijn ook werkzaam tegen teken.
Breng de muggewerende spray of roller enkel aan op de blootgestelde huid en niet onder de kleren. Vermijd ook contact met open wonden, ogen en mond. Was nadien je handen goed, zodat het product niet per ongeluk in je ogen komt. Om dezelfde reden smeer je ook kinderhandjes beter niet in.
Muggenbandjes zijn al jaren erg populair. Deze helpen niet alleen tegen muggen, ze zien er ook nog eens modern en hip uit. De bandjes bevatten natuurlijke oliën die insecten op afstand houden. Hierdoor zijn ze 100% veilig, ook voor kleine kinderen.
Wat ook kan helpen:
- Draag kledij met lange mouwen en pijpen
- Draag kousen en gesloten schoenen
- Draag geen felle prints en kleuren, want dit trekt insecten aan
- Verwissel regelmatig je kledij
- Neem geregeld een douche, bij voorkeur zonder sterk geurende zeep/parfum
- Gebruik een geïmpregneerd muskietennet voor het bed of de wieg.
- Zet indien mogelijk een ventilator of airco aan.
Behandeling?
Als we ondanks alle voorzorgen toch ten prooi gevallen zijn aan deze vervelende diertjes, dan zijn er kalmerende gels op basis van een anti-histaminica of kamille & menthol zodat de jeuk zo goed mogelijk gekalmeerd wordt.
Ook heel handig is een verkoelende gelspray die ook verlichting en hydratie geeft om de jeuk en zwelling tegen te gaan.
Laat een reactie achter!
You must be logged in to post a comment.